Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Δυστυχώς δεν είναι ψέμα...

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της amelie να κάνουμε την πρωταπριλιά αναρτήσεις για το περιβάλλον, δίνω μερικά στοιχεία που μας αφορούν και δυστυχώς δεν είναι ψέμα .............................. (κάποια στιγμή τα ψάρεψα από την "Ελευθεροτυπία") .............................. 1000 χρόνια, το λιγότερο, εκτιμάται ότι χρειάζεται μια πλαστική σακούλα για να αποσυντεθεί ______________________ 1460 πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στην Αμερική από μια οικογένεια 4 ανθρώπων_____________________ 12.000.000 βαρέλια πετρελαίου απαιτούνται για να κατασκευαστούν οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούν κάθε χρόνο οι Αμερικανοί_____________________________________ 500.000.000.000 (δις είναι) πλαστικές σακούλες υπολογίζεται ότι πωλούνται (στους εμπόρους λιανικής πώλησης) κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο______________________________ 0,15 ευρώ φόρο επέβαλε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας σε κάθε πλαστική σακούλα που πωλείται___________________________
-

-

-

(φωτο γ.χρηστινίδης, Ασπροβάλτα/Θεσσαλονίκη)

32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σύνδεσμος μας η aliki. Αφήνω καλησπέρα. Ωραίο ποστ! Και δεν είναι ψέμα, ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα λίγο καλύτερα!

Καλό μας μήνα

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ freedula
Καλωσόρισες στην ιστιοσχεδία μου. Έκανα μια γρήγορη βόλτα και στο δικό σου blog κι ενθουσιάστηκα, αλλά δεν έμεινα λόγω ώρας.

Θα τα ξαναπούμε, καλό μας μήνα.

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Ζωή από πλαστικό...
μια υπέροχη δυνατότητα....
πλαστικοί άνθρωποι,ελαστικές συνειδήσεις...
να σαι καλά...
χαιρετίσματα στο Θέμη ξέρεις
από τη θεατρική ομάδα..

Ανώνυμος είπε...

Υποτίθεται ότι ο Βερόπουλος έχει αντικαταστήσει τις πλαστικές σακούλες, με άλλες φιλικές προς το περιβάλλον. Το έχει κάνει άραγε; Ξέρει κανείς; Θα το έκαναν και τα υπόλοιπα σούπερ μάρκετ (υποτίθεται επίσης), αλλά δεν νομίζω ότι έχει πάρει τέτοια έκταση η πρωτοβουλία.

Καλημέρα φίλε Γιώργο, με τις πληροφορίες που μας πονάνε...

red rose είπε...

Μακάρι να ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα, αλλά δυστυχώς! Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους, καιρός να κάνει ο καθένας μας ό,τι μπορεί!
Σ' ευχαριστούμε για την ενημέρωση και καλό μήνα!

roadartist είπε...

Πολύ δυσοίωνο το μέλλον δυστυχώς Γιώργο.
Το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται με πολλούς και μακρόχρονους καύσωνες..
Τρεμω και τις φωτιες.. :(

Νηφάλια Μέθη είπε...

ουφ..μεγάλα νούμερα..!


καλό μήνα!

Vrakas Kostas είπε...

Ριξε και μια ματια στο δευτερο μπλογκ της ξαδερφουλας μου της Νανας Τσουμα!
Θα βρεις ενδιαφεροντα πραγματα εκει μεσα σχετικα με την αναρτηση σου!
Την διευθυνση της θα την βρεις στο δικο μου!
Υγ θεολογος λεγεται το δευτερο μπλογκ της!
Καλο μηνα Γιωργο!

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ περίπλουσ
Καλωσόρισες. Δε βλέπω την ώρα να κατέβω Κρήτη στις διακοπές του Πάσχα, οπότε θα σου χαιρετήσω το Θέμη τότε.

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ δενδρογαλή
Δυστυχώς δενδρογαλή μου, το πρόβλημα δεν είναι ο Βερόπουλος κι ο κάθε Βερόπουλος. Το πρόβλημα είμαι εγώ ο ίδιος, εγώ που έκανα την ανάρτηση και πήγα σήμερα στο σούπερ μάρκετ και χρησιμοποίησα τις πλαστικές σακούλες σα να μη τρέχει τίποτε.
Έπρεπε να πάρω την πάνινη τσάντα από το σπίτι μου ή να ζητήσω χάρτινη σακούλα κι αν δεν έχουν να ζητάω κάθε μέρα μέχρι να τους σπάσω τα νεύρα. Αν εγώ δεν κάνω τίποτα τι να περιμένω απ' τους Βερόπουλους. Σκατά στα μούτρα μου (του οικολόγου τρομάρα μου). Δεν υπάρχει χειρότερο από τη συνήθεια.
Μολαταύτα καλό σου βράδυ.

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ greek music
Καλώστον το μουσικό μου φίλο που φροντίζει να μη χαθούν μουσικές που χαράχτηκαν πρώτα στο βινύλιο, μετά στις καρδιές μας και μετά όπου αλλού.

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ roadartist
Ευτυχώς που υπάρχουν bloggers σαν κι εσένα sweetartist και το μέλλον φαντάζει λιγότερο δυσοίωνο από ότι, ίσως πραγματικά, είναι.

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ nhfalia methh
Παρατήρησες ότι όσο ανεβαίνουν τα νούμερα μικραίνουν οι άνθρωποι;
(σα στίχος μου φαίνεται αυτό)

Καλό βράδυ. Με τα ψέματα ήρθε κι ο Απρίλης μου ο τρελός.

Alkmini είπε...

καλησπερα Γιωργο και
Καλο σου Μηνα
αυτο πρεπει να το στειλεις στην Jumbo που την εκανε και παιδικο τραγουδι την πλαστικη σακουλα.
τσ τσ τσ.

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ vrakas kostas
Πράγματι πολύ ενδιαφέρον το blog της Νανάς και αρκετά πλήρες. Το γνωρίζω το θέμα γιατί με την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση ασχολείται ιδιαίτερα η γυναίκα μου στο δικό της σχολείο.
Ευχαριστώ και καλό Απρίλη.

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ aliki
Καλησπέρα aliki. Όσο τους επιτρέπεις, τόσο θα χορεύουν στο σβέρκο σου. Έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης κι εμείς.

Giannis Kafatos είπε...

από χθες ήθελα να σου γράψω γι' αυτή τη φοβερή φωτογραφία: πειράζει που στο δέντρο εγώ βλέπω μια ωραιότατη αναμαλιασμένη φυμνόστηθη? Αν πειράζει, μάλλον θέλω γιατρό, αλλά αυτό δεν είναι θέμα του βλογκ σου! καλή συνέχεια
www.u-hoo.gr/gianniskafatos

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

Ε λοιπόν Γιάννη κι εγώ τώρα το βλέπω. Πράγματι υπάρχει μια αναμαλλιασμένη γυμνόστηθη με πλάτη στο W.C. ή θέλουμε και οι δύο γιατρό.

Flora είπε...

Και εγώ την είδα τη γυμνόστηθη στο δέντρο παιδιά. Δεν θέλετε γιατρό.
Ξέρεις, Γιώργο,
πολλές φορές παίζω αυτό το παιχνίδι όταν βρίσκομαι στη φύση.
Εκτός από τα δέντρα, τους βράχους, τα βουνά και τα σύννεφα που παίρνουν υπέροχα σχήματα (αν ξέρεις να τα ανακαλύπτεις φυσικά), κόβω και κομματάκια κορμών ή πιάνω ξύλα από κάτω και φαντάζομαι τι είναι, με τι μοιάζει.
Η κοπέλα εδώ είναι ολοφάνερη. Και, θα συμφωνήσω, Γιώργο, αναμαλλιασμένη. Σαν να χόρευε πολλήν ώρα τινάζοντας το κεφάλι προς τα πίσω.. Ο αέρας της παίρνει τα μαλλιά, αλλά αυτή είναι ακόμα δοσμένη στη μουσική και θέλει να βγάλει τις ρίζες της από τη γη, να να περπατήσει ή να πετάξει ελεύθερη... Έτσι, δεν του δίνει σημασία του αέρα.
Ε, τι λες κι εσύ;

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ flora
Πράγματι η κοπέλα είναι ξαναμμένη από το χορό που μόλις τελείωσε, είναι δοσμένη σ' αυτό που μόλις έζησε κι αδιαφορεί για ό,τι συμβαίνει γύρω της. Έχει πετάξει ήδη θα έλεγα εγώ.

Όσον αφορά στις μορφές που "κρύβονται" δίπλα μας στο φυσικό, και όχι μόνο, περιβάλλον, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ίσως υπάρχει ένας παράλληλος με το δικό μας κόσμο, ένας κόσμος σιωπηλός, μαγικός. Κάπως έτσι θα το είδε κι ο Παπαδιαμάντης σε πολλά από τα γραπτά του.
Βέβαια πολλές φορές βλέπουμε αυτό που θέλουμε π.χ. μια καρδιά από σύννεφα στον ουρανό και την χαρίζουμε μάλιστα και σε φίλους.
Πάντως δεν μπορούν να τα δουν όλοι αυτά με ευκολία.

Να περνάς καλά κι ευχαριστώ για τα σχόλια που πέρασες και άφησες και στην προηγούμενη μου ανάρτηση.

microsoult είπε...

Κι εγώ θέλω γιατρό! Το ίδιο βλέπω. Επίσης Γιώργο να σε ενημερώσω ότι ήρθε η 25η Μαρτίου του 2009 (ξέρεις εσύ!)

Meropi είπε...

Ax Γιώργο μου είμαστε ανεύθυνοι και θα καταστρέψουμε τον πλανήτη μας!!

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ microsoult
Και βέβαια θέλεις γιατρό (ξέρω εγώ).

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ meropi
Εκνευρίζομαι, κυρίως, με τον εαυτό μου meropi.

Φράνσις είπε...

Παρότι τα στοιχεία που απραθετεις είναι ακρως ανησυχητικά και ενδιαφέροντα, θα τσαντιστεις πολυ αν κανω το συνήγορο του διαβόλου; Ας υποθέσουμε οτι καταργούνται εντελώς οι πλαστικες σακούλες- αντε σου λεω εγώ στα super markets. Ας υποθεσουμε οτι εχεις παει μετα τη δουλεια σου, πτωμα ορθιο, να κανεις τα ψώνια της ημερας, μη σου πω της εβδομαδας. Ας υποθεσουμε πως δεν εχεις αυτοκίνητο ή ειναι σχετικα κοντα το μαγαζί, και δεν θελεις να μολυνεις το περιβαλλον για ψύλλου πήδημα- ας υποθεσουμε οτι παιρνεις πολλα, παρα πολλα πράγματα, για προσπαθησε βρε Γιώργο να τα κουβαλησειςταρημαδια σε χα΄ρτινες σακούλες, οι οποιες ως γνωστον, σκίζονται και σπερνεις ετσι άθελά σου ολα τα πράγματ στο δρόμο... Προσφατα ειδα καταχώρηση σε φυλλλαδιο μεγαλου σουπερ μαρκετ, σχετικα με ΠΩΛΗΣΗ απο αυτους ανακυκλώσιμων σακούλων προς 0,65 ευρώ... υπολόγισε ποσες σακουλες θα χρειάζεσαι καθε φορά και κανε το λογαριασμό. Γιατι αφου βεβαι τα εχουμε σκατώσει εντελως με το περιβαλλον, ολα πλεον τα εναλλακτικα και φιλικα προς αυτο,θα τα πληρώνουμε. Ξερω ποτι θα με πεις γκρινιάρα και κακόπιστη ίσως αλλα δε με νοιάζει. Ξερεις γιατί; Γιατι εχω παντα τη συνηθεια ΟΛΑ αν τα βλεπω και απ΄την πίσω πλευρά. Το να γινεται η καθημερινότητά σου κόλαση και τα νευρα σου κορδέλες επειδη καποιοι μαλακες είναι ασυνείδητοι και εχουν κανει τη γη μας ερείπιο, είναι κατι που μ' εξοργίζει αφάνταστα. Απλως σου εφερα ενα μικρο παράδειγμα του πως μία αγγαρεια της ζωής σου, μπορει να μετατραπει εύκολα σε άσκηση για πολύ γερό νευρικο σύστημα. Καλη σου μέρα.(Βγαζεις πολυ καλες φωτος)

Eulie Aeglie είπε...

Πόσο θα θέλαμε όλ' αυτά να είναι ψέμα, ε; Και τελικά μόνο η φορολόγηση μπορεί να γίνει το κίνητρο;

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ auburn kate
Αγαπητή συνήγορε του διαβόλου, όχι, δε θα σε πω γκρινιάρα και κακόπιστη, γιατί αυτά που λες είναι οι αντικειμενικές δυσκολίες που θα συναντήσει κάποιος.... στην αρχή.
Έχεις δίκιο, αλλά δεν έχεις δίκιο (what;;;).
Νομίζω ότι αν προσπαθήσουμε λίγο μπορούμε να κάνουμε το εξής: Όταν πηγαίνουμε για ψώνια να έχουμε μαζί μας πάνινες τσάντες (από αυτές που είχαν μια φορά κι έναν καιρό και οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές κι από αυτές ακόμα τις πλαστικές). Αν θέλουμε να πάρουμε λίγα πράγματα ή ερχόμαστε από έξω, τότε μας κάνουν και οι χάρτινες. Αν είμαστε με τα πόδια μπορούμε να πάρουμε ένα καρότσι για ψώνια και να κάνουμε και τη βόλτα μας. Αν τίποτα από αυτά δε μας βολέψει ε... ας πάρουμε μια φορά και πλαστικές. Πάντως θέλει αρετή και τόλμη... το ξεβόλεμα.

(Ωραία! Τώρα που τα έγραψα για σένα, ας τα διαβάσω κι εγώ για να με πείσω ότι μπορώ να τα κάνω)

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ aeglie
Μακάρι να ήταν ψέμα, αλλά αφού δεν είναι καλή μου ποιήτρια, η φορολόγηση θα ήταν μια... κάποια λύση.

antigonos είπε...

Προσπάθεια να μη γίνει wasteland η γη, όταν θα ζουν τα εγγόνια μας. Τώρα, όμως;

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ antigonos
Καλωσόρισες.
Τώρα όμως... συζητάμε, συζητάμε, συζητάμε.

amelie είπε...

υπεροχο το ποστ σου γιωργο... συγγνωμη που τωρα βρηκα χρονο να μπω... αλλα ειμαι πολυ χαρουμενη που ανταποκριθηκες στο καλεσμα... σε χαιρετω... να σαι καλα!

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ amelie
Ευχαριστώ amelie να είσαι καλά.