Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Το ύφος είναι το ήθος

Δεν μπορεί να είσαι άλλο από αυτό που δείχνεις. Δεν μπορούν οι πράξεις σου ή οι συμπεριφορές σου να είναι κάπως κι εσύ να διατείνεσαι πως είσαι κάπως αλλιώς. Η φόρμα και το στυλ υπαγορεύονται πάντα από το περιεχόμενο.
Άνθρωποι και ανθρωπάκια παρελαύνουν καθημερινά μέσα από το γυαλί της τηλεόρασης και σε κοιτάζουν με αλαζονεία, με υπεροψία, ενώ θέλουν να δείξουν πως είναι σεμνοί και προσγειωμένοι. Έτοιμοι να λιανίσουν τους αντιπάλους τους, κοιτώντας τους ειρωνικά, με σοφιστικέ μειδιάματα, χειρονομώντας απαξιωτικά. Τίποτα μην πέσει κάτω, καμιά λέξη να μην πάει χαμένη, θίγονται κι επαναστατούν σε τυχόν ενάντια λόγια στα δικά τους. Όλα για το θεαθήναι, για τη βιτρίνα. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, t.v.περσόνες, παρουσιαστές, ιερείς ο καθένας και το ύφος του. Δεν είναι βέβαια αυτοί έτσι, απλώς εκείνη τη στιγμή νευρίασαν ή φοβήθηκαν ή έπρεπε να δώσουν ένα μάθημα στους άλλους ή εν πάσει περιπτώσει έτσι έπρεπε να κάνουν. Οι πολιτικοί που λένε ψέματα δεν είναι καθόλου ψεύτες, οι δημοσιογράφοι που κάνουν συμφωνίες απλώς αναγκάσθηκαν, οι παρουσιαστές που εκτροχιάζονται στα χωρίς επιστροφή λιβάδια της γελοιότητας είναι γιατί έτσι τους θέλει ο κόσμος (;). Κι όλοι μιλάνε, μιλάνε, μιλάνε ηδονίζονται ν'ακούν τη φωνή τους. Δεν ακούν κανέναν άλλον, δεν αφήνουν να μιλήσει κανένας άλλος, αλλά δεν είναι έτσι αυτοί. Προς θεού, αυτοί κατανοούν τους συνομιλητές τους, είναι ευπροσήγοροι, είναι φιλικοί και προπάντων είναι δημοκρατικοί. Ο ιερέας που παίζει ξύλο ή καίει βιβλία είναι γεμάτος αγάπη κατά βάθος. Μη σας ξεγελάει το ύφος του.
Δεν υπάρχει πια αξιοπρέπεια, μόνο η παραχώρηση. Παραχώρηση στην παραχώρηση βάλε λίγο νερό στο κρασί σου και στο τέλος θα πίνεις μόνο νερό. Μα δείτε τους το ύφος τους είναι το ήθος τους.

4 σχόλια:

Meropi είπε...

Και μετά περιμένουν να τους πιστέψουμε! Πριν λίγο καιρό είχα μια ανάρτηση με θέμα "φταίνει οι άλλοι που δεν τους πιστεύουν;" έχει παρόμοιο θέμα.
Δυστυχώς όμως Γιώργο μου θα έλεγα ότι, μη κοιτάς τι κάνουμε εσύ κι εγώ, υπάρχουν μερικοί που τους πιστεύουν

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ meropi: Καλησπέρα καλή μου Μερόπη. Μόλις μπήκα μετά από μια κουραστική Δευτέρα. Πράγματι, διάβασα το κείμενό σου και είναι ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος (αν και το δικό σου είναι πιο ζωντανό και εύστοχο, όπως σχολιάζει δις ο Γεράσιμος). Τι θα κάνουμε με όλους αυτούς δεν ξέρω!
Καλή εβδομάδα!

tulipa nera είπε...

Αξιοπρέπεια: όταν χαθεί, δεν μπορεί να ξαναποκτηθεί πια... Και πόσο έχουμε συνηθίσει στο ξεπούλημά της, καθημερινά...

Καλησπέρα Γιώργο μου! Καλή εβδομάδα!

Γιώργος Χρηστινίδης είπε...

@ tulipa nera: Καλησπέρα και καλή εβδομάδα. Η αξιοπρέπεια αν χαθεί συμπαρασύρει κι άλλα δυστυχώς, τουλίπα μου. Την αξιοπρέπεια τη θεωρώ από τα σημαντικότερα στοιχεία σ'έναν άνθρωπο.
Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, όσους θαυμάζω στη ζωή μου είναι πραγματικά αξιοπρεπείς.